Dom starejših v Kuzmi je zasebni socialno varstveni zavod, ustanovljen leta 2009. Osnovna dejavnost Doma je institucionalno varstvo oseb, starejših od 65 let in mlajših invalidnih oseb. V sklopu osnovne dejavnosti zagotavljamo:

  • namestitev oz. bivanje v opremljenih dvoposteljnih sobah,

  • redno preskrbo dietne prehrane,

  • čiščenje prostorov, pranje in vzdrževanje perila,

  • osebno pomoč, socialno oskrbo in varstvo,

  • zdravstveno nego in osnovno ter specialistično psihiatrično ambulantno dejavnost,

  • delovnoterapevtske in fizioterapevtske storitve.

Dom je bil v prvi fazi izgradnje sodobno urejen in je sprejemal 64 stanovalk in stanovalcev, ki bivajo v dvoposteljnih sobah. Leta 2012 smo uredili še mansardo in tako pridobili nekaj dodatnih mest. Vse sobe so opremljene s kopalnico in sanitarijami ter s televizijskim in telefonskim priključkom.

Sobe so razporejene v petih oddelkih. Vsaka bivalna enota, razen mansarde, je opremljena z dnevnim prostorom in čajno kuhinjo, ki je dostopna tudi stanovalcem na invalidskih vozičkih in je namenjena pripravi toplih napitkov, predvsem pa prijetnemu druženju.

Sklepanje novih prijateljstev, druženje s stanovalci in obiskovalci potekajo na letni terasi in v domski kavarni. Okolico doma pa obdajajo zelene površine z raznimi grmovnicami in parkovskim drevjem. Na vsakem oddelku so tudi manjši balkoni in večje terase.

Dom stoji blizu centra vasi Kuzma, kjer se nahajajo še trgovina, gostilne, farna cerkev, osnovna šola in sodobno opremljeno športno igrišče. Razgibana narava ponuja raznolike možnosti organiziranih sprehodov, pohodov in izletov, bodisi samostojno za tiste bolj aktivne in skupinske v spremstvu zaposlenih doma. V domu vsak mesec organiziramo katoliško sveto mašo in evangeličansko bogoslužje, organiziramo mesečne izlete v bližnjo okolico in številne druge prireditve.