NOVO – SAMOPLAČNIŠKE FIZIOTERAPEVTSKE STORITVE

 

Zaradi dolgih čakalnih dob do prve fizioterapevtske obravnave na področju javne fizioterapije, Dom Kuzma ponuja možnost samoplačniških fizioterapevtskih storitev, katerih nabor je zelo bogat in vsebuje poleg klasičnih fizioterapevtskih postopkov, kot so elektroterapija, magnetoterapija, protibolečinski laser in ultrazvok, kinezioterapije (individualne terapevtske vaje), še specialne obravnave, ki vključujejo mobilizacijo mehkih tkiv (Ergon IASTM tehniko), pressoterapijo za kompresijsko terapijo nog, nevromišični taping in Bownovo terapijo.

Vsaka fizioterapevtska obravnava temelji na celostnem pristopu, kar pomeni, da se za vsakega pacienta izdela natančna individualna rehabilitacija in individualen pristop skozi celoten izbor terapij in vaj.

Vse storitve se izvajajo v prostorih fizioterapije Doma Kuzma.

Informacije:

 

- FB stran Fizioterapija Dom Kuzma,

- elektronski naslov fizioterapija@dom-kuzma.si,

- osebno v našem domu.

 

IZBOR TERAPIJ:

 

PRESSOTERAPIJA – noge

Škornji Hyperice NormaTec je vodilni izdelek za kompresijsko terapijo nog. Hitro in učinkovito sprosti in osveži utrujene mišice nog. Postopek je povsem neboleč in se opravi, medtem ko vi brezskrbno počivate.

Pressoterapija bo poskrbela za hitrejšo regeneracijo mišic nog, izboljša cirkulacijo krvi in lajša bolečine v mišicah nog.

Patentirana pulzna tehnologija bo poskrbela za kompresijsko terapijo nog. Je številka ena za regeneracijo, tudi med napornimi treningi, nanj prisegajo številni vrhunski športniki.

 

NEVROMIŠIČNI TAPING

Predstavlja tehniko, kjer s pomočjo elastičnih lepljivih trakov na koži omogočamo tako lokalni kot oddaljeni (preko refleksnih poti) terapevtski učinek. Pravilno nameščeni trakovi zmanjšujejo bolečine in pospešujejo pretok limfne tekočine.

Traki v kombinaciji z gibanjem telesa povzroča majhne premike traku, kar posledično stimulira receptorje v koži in podkožnem tkivu. Ti receptorji prenašajo signale v centralni živčni sistem, kar sproži refleksni odgovor v mišicah. Preko tega odziva trak zmanjšuje zastoj krvi in limfne tekočine, izboljšuje mikrocirkulacijo in pospešuje zmanjševanje oteklin.

Ker učinkuje na kožo, mišice, sklepe, venski in limfni sistem, dosežemo naslednje:

 • Zmanjševanje bolečin
 • Sproščanje mišične napetosti in krepitev tonusa pri atrofijah mišic
 • Zmanjševanje venskega in limfnega zastoja v primerih oteklin
 • Izboljšanje krvnega pretoka
 • Stabilizacija delovanja sklepov (poveča obseg giba)

 

ELEKTROTERAPIJA

Elektroterapija je terapija z električnim tokom, ki učinkuje predvsem protibolečinsko in protivnetno, pospeši lokalno prekrvavitev, kar posledično vpliva na prevodnost celice in na celični metabolizem ter vzdraži periferno živčevje.

Z draženjem živčnih vlaken vplivamo na zmanjšanje bolečine, tako akutne kot kronične bolečine. Terapijo izvajamo preko elektrod, ki jih namestimo na lokalni predel telesa.

IF ali interferenčni tokovi (so srednjefrekvenčni izmenični tokovi, ki delujejo globje v tkivo, kjer nastaja interferenca). Tok deluje na motorične živce, njihov učinek je predvsem protibolečinski in protivnetni ter so v veliko pomoč pri celjenju kosti po zlomu. Pospešijo regeneracijske procese v poškodovanih tkivih in živcih. Električni tok, ki potuje med dvema elektrodama, sproži kemične reakcije v tkivu, pospeši prekrvavitev, poveča lokalno temperaturo obravnavanega tkiva kar sproži procese samoregeneracije in privede do zmanjševanja bolečine.

DD ali diadinamski tokovi (so tokovi nizkih frekvenc, ki delujejo na vegetativno živčevje z namenom zmanjšanja napetosti in zakrčenosti mišic, posledično zmanjšujejo bolečino in oteklino po poškodbah, pooperativnih stanjih – poveča se prekrvavitev)

TENS ali transkutana električna nevralna stimulacija (so tokovi nizkih frekvenc za obravnavo lokalne bolečine, tako somatskega kot nevrogenega izvora). Je oblika tokov, katera doseže lajšanje bolečin pri pacientih z različnimi akutnimi in kroničnimi nevrološkimi ter mišično-skeletnimi boleznimi. Stimulacija živčnih vlaken tipa A blokira živčna vlakna tipa C, ki so odgovorna za prenos bolečine na višje ravni živčnega sistema. TENS ne odpravlja vzrokov za bolečino, ampak dviguje naravno raven analgetikov v telesu.

 

 

MAGNETOTERAPIJA

Pulzirajoče magnetno polje nizkih frekvenc je neinvazivna terapija. Vpliva na celično membrano in pospeši presnovo in hitrejše okrevanje celic ter celotnega metabolizma. Vzpostavi ponovno ravnovesje, upočasni zgubljanje kostne gostote pri osteoporozi in pospeši celjenje kosti

Uporablja se: pri poškodbah (zlomi kosti, Mb. Sudeck, zvini, izpahi), po prometnih nesrečah; osteoporoza; obraba sklepov in hrustanca; bolečine v vratu, ramenih, komolcu, zapestju; bolečine v križu in nadražen živec ishiadicus, bolečine v kolku, kolenu, gležnju in stopalu; migrene; nevralgije (herpes zoster), revmatske bolezni

 

LASER

Terapija z nizko frekvenčnim laserjem omogoča zdravljenje akutnih in kroničnih procesov v tkivu. Najbolj koristni učinki zdravljenja z laser terapijo so protibolečinski, protivnetni in biostimulativni (celjenje tkiva). Glavni simptomi za laser terapijo so stanja po poškodbah vezivnega tkiva, sklepov, udarninah mehkih tkiv; natrganine tetiv in mišic (ramenski obroč, Ahilova tetiva,…); bolečine v narastiščih vezi zaradi preobremenitve (trn petnice, plantarni fascilitis, epikondilitis, narastišča ob pogačici,…); tendinitis, artritis, artroza; bolečine v vratnem in ledvenem delu hrbtenice; degenerativne spremembe malih sklepov; Trigger points; miofascialne bolečine; kalcinacije mehkih tkiv; fibrimialgija, glavoboli.

 

ULTRAZVOK

UZ oziroma ultrazvočna terapija je zdravljenje z ultrazvočnim valovanjem visokih frekvenc do 3MHz.

Na boleče mesto se na kožo nanese gel, ki služi kot prevodni medij. Z ultrazvočno glavo naprave se z enakomernimi gibi premikamo po bolečem mestu. Nastavitev višje frekvence vpliva na globinsko delovanje ultrazvoka, medtem ko nastavitev višje frekvence vpliva na površinsko delovanje.

Ultrazvok deluje na tkivo, kot mehanska mikro-masaža in kavizacija. Slednji dosežemo s prodiranjem ultrazvočnih valov na tkivo, pri čemer ultrazvočna glava zavibrira in se s tem sprošča toplota. Ta toplota omogoča prepustnost do celic. Uporaba ustreznih protivnetnih in protibolečinskih maziv, namesto samega gela, omogoča izboljšanje absorpcije zdravila ter posledično učinkovitejše zmanjšanje bolečine in celjenje vnetja (sonoforeza).

UZ je primeren za zmanjšanje oz. odpravo bolečin (v ramenih, stopalih, križu, vratu in ostalih sklepih); zmanjšanje oteklin in zdravljenje (regenerira prizadeta tkiva in pospešuje prekrvavitev); preprečevanje mišičnih krčev; celjenje in mehčanje pooperativnih ali posttravmatskih brazgotin; zdravljenje svežih poškodb mišic, ligamentov, kit, kosti in hrustanca; pospešuje procese vnetja, zmanjšuje oz. odpravlja bolečine povzročene zaradi kalcinacij,….

 

ERGON IASTM

Tehnika ERGON IASTM (pomeni Instrument-Assisted Solft-Tossue Mobilization) je inovativen terapevtski pristop, ki združuje statične in dinamične manipulacije mehkega tkiva telesa s posebno klinično opremo za zdravljenje nevro-mišično-skeletnih patologij.

Tehnika se uporablja na določenih točkah tkivnih omejitev in fascialnih adhezij vzdolž fascialnih meridianov; ko se sprosti, se funkcionalnost izboljša v nekaj sejah zdravljenja.

Skrbno oblikovana orodja iz medicinskega jekla so oblikovani posebej za obravnavo določenega dela telesa in sicer na način, ki optimizira učinkovitost obravnave in zmanjša terapevtov napor.

 

BOWNOVA TERAPIJA

Bownova terapija izhaja iz Avstralije, v Sloveniji se pa terapija izvaja od leta 2003. Terapija postaja vse bolj priznana, saj se je izkazalo, da je učinkovita v veliko primerih, kjer druge terapije niso uspešne, in se lahko zelo dobro dopolnjuje z drugimi načini medicinskega zdravljenja.

Bownova terapija je nežna in edinstvena manualna tehnika, pri kateri terapevt stimulira telo tako fizično kot energijsko.

Z Bownovo terapijo odpravljamo bolečine in druge motnje, uporabljamo pa jo lahko tudi kot preventivo in sprostitveno terapijo. Bownova terapija naše telo ponovno ''spomni'', kako zelo učinkovito je lahko. Po njej se telesno in čustveno dobro počutimo.

Terapija je tako blagodejna in varna, da jo lahko uporabimo pri vseh starostnih skupinah – od novorojenčkov do starejših ljudi ter pri športnikih in nosečnicah.

Pomagamo pri:

 • zmanjšanju bolečin v sklepih in hrbtenici,
 • degenerativnih spremembah,
 • kot dopolnilna rehabilitacija po poškodbah in operacijah,
 • bolečinah zaradi skolioze,
 • športnih poškodbah (zvini, pretegi, rehabilitacija),
 • hormonskem neravnovesju,
 • splošni sprostitvi,
 • alergijah,
 • migrenah,
 • odpravljanju posledic stresa,
 • išiasu,
 • prekomerni mišični napetosti (preventiva in splošna sprostitev),
 • težavah z dojkami (limfni zastoj, ciste, boleče dojke, problemi z dojenjem),
 • limfnih zastojih in detoksifikaciji (razstrupljanju),
 • motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonskem sistemu (kot komplementarna metoda),
 • DOJENČKIH (kolike, simptomi cerebralne paralize, travmatično rojstvo, razvojne motnje),
 • menstrualnih motnjah in bolečinah,
 • PMS-u,
 • NEPLODNOSTI (kadar ni infekcij ali fizičnih blokad),
 • NOSEČNOSTI (bolečine v križu, otekanje nog, slabost) …

 

Bownova terapija. Knjižica uporabnih informacij (2016)